Zeven organisaties ondertekenen convenant Oranje Huis-aanpak
Amsterdam, 17 april 2025 – Wat in 2011 begon als een gewaagde pilot in Alkmaar, is uitgegroeid tot een stevig fundament onder de vrouwenopvang in Nederland. Zeven vrouwenopvangorganisaties hebben vandaag het convenant van de Oranje Huis-aanpak ondertekend. Daarmee committeren zij zich aan een aanpak die het geweld écht probeert te doorbreken — voor slachtoffers, plegers en kinderen.
“Deze aanpak was vanaf het begin bedoeld om gedeeld te worden en niet alleen voor Blijf Groep.”
Sanne Moussa, mede-ontwikkelaar Oranje Huis-aanpak en adviseur innovatie en ontwikkeling
Waarom landelijke uitrol?
Toen Blijf Groep de Oranje Huis-aanpak ontwikkelde, was één van de randvoorwaarden vanuit het ministerie dat de methodiek landelijk gedeeld zou worden. Die stap is nu gezet, met de officiële ondertekening van het convenant door zeven organisaties uit het hele land. “Of je nu in Groningen, Amsterdam of Tilburg hulp nodig hebt: iedereen moet dezelfde kwaliteit van hulp krijgen.” vertelt Sanne.
Een langlopend onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut toont aan dat deze aanpak daadwerkelijk verschil maakt: cliënten ervaren een significante afname van geweld, een toename van welzijn en emotionele veiligheid, en een daling van traumaklachten bij kinderen. Bovendien tonen resultaten aan dat zelfs gezinnen met ernstige problematiek vooruitgang boeken. Ook hulpverleners geven aan dat ze door de systemische aanpak waarbij ze meerdere personen spreken, meer inzicht krijgen in het geheel van de problematiek.
Een aanpak die lef vraagt
De kracht van de Oranje Huis-aanpak zit onder andere in de samenwerking. Niet alleen tussen organisaties, maar ook binnen gezinnen en hulpverleners. De aanpak geweld in afhankelijkheidsrelaties vraag echt lef, waar soms risico genomen moet worden.
“We vragen hulpverleners om niet de makkelijkste weg te kiezen. Om weloverwogen beslissingen te nemen met vertrouwen.” Aldus Sanne. Soms betekent dat: een cliënte op dezelfde locatie houden omdat ze zo gestrest is, ook al weet de partner waar ze is. Of juist: in gesprek blijven met een pleger. Dat vraagt lef, scherpe analyses en goed teamwork.
Haar boodschap aan nieuwe organisaties: “Wees trouw aan de methode, hanteer de uitgangspunten en maak echt werk van systeemgericht werken. Want alleen zo help je mensen écht verder.”
Samen sterk tegen huiselijk geweld
De zeven ondertekenende organisaties zijn: Moviera, Rosa Manus, KesslerPerspektiefArosa, MO Den Bosch, Sterk Huis, Wender en VO Kop van Noord-Holland. Zij gaan allemaal werken volgens de uitgangspunten van de Oranje Huis-aanpak.
Ook internationaal groeit de belangstelling: Taiwan werkt al volgens het model en er zijn gesprekken gaande met partijen in Duitsland, Ierland en Australië.
“We zijn enorm blij dat de Oranje Huis-aanpak steeds breder omarmd wordt. Huiselijk geweld is een complex probleem dat niet stopt met opvang alleen. Door alle betrokkenen te helpen en het geweld bespreekbaar te maken, creëren we samen duurzame veiligheid.”
Hanneke Bakker, directeur-bestuurder van Blijf Groep
Wat maakt de Oranje Huis-aanpak anders?
De Oranje Huis-aanpak wijkt af van de traditionele vormen van vrouwenopvang op meerdere fronten:
- Open en zichtbaar: opvanglocaties zijn herkenbaar en bevinden zich midden in de wijk. Niet geheim, wél veilig.
- Systeemgericht: hulp voor slachtoffers, kinderen én plegers. Omdat geweld niet stopt als je alleen één persoon helpt.
- Wonen in eigen appartementen: gezinnen beschikken over hun eigen woonruimte binnen de opvang, zodat zij zoveel mogelijk hun gezinsleven kunnen voortzetten en kinderen structuur behouden.
- Gefaseerd en op maat: er wordt gewerkt vanuit duidelijke fasen en met aandacht voor verschillende profielen en patronen van geweld.
- Onderbouwd en onderzocht: de aanpak is onderzocht door het Verwey-Jonker Instituut en toont duidelijke resultaten.